monk duke mingus

Thelonious Monk

Duke Ellington

Charles Mingus


sopraansaxofoon, tenorsaxofoon, baritonsaxofoon:
Beer Meijer


altsaxofoon, dwarsfluit:
Chrisjan Leermakers


klarinet, basklarinet:
Goos van der Sijde


Trombone:
Peter Geurts


contrabas, sousafoon:
Wim Amerongen

Geschiedenis MDM

De naam MDM is afgeleid van de namen van Thelonious Monk, Duke Ellington en Charles Mingus. Drie invloedrijke Amerikaanse jazzcomponisten die van enorme invloed waren op de ontwikkeling van de jazz in de tweede helft van de vorige eeuw. Monk leefde van 1917 tot 1982, Ellington van 1899 tot 1974 en Mingus van 1922 tot 1979. Deze giganten bewonderden elkaar en schreven diverse stukken die naar elkaar verwijzen. Mingus maakte zelfs een compositie die als titel hun initialen draagt. Het stuk MDM bestaat uit drie thema’s die met elkaar zijn verweven: Main Stem van Ellington, Straigt no Chaser van Monk en Fifty-first street Blues van Mingus. De compositie MDM staat op de cd Mingus. Mingus en Monk zijn beiden flink beïnvloed door de ongeveer twintig jaar oudere Ellington. Ellington en Mingus hadden de gewoonte hun composities eerst voor te zingen aan hun muzikanten, pas daarna schreven ze de composities uit (hoewel Mingus dat bijna nooit deed). Bovendien schreef Ellington bepaalde stukken speciaal voor de solisten die hij in zijn bigband had. Een van de bekendste composities die op die manier tot stand kwam is Concerto for Cootie voor trompettist Cootie Williams.

De compositie Jump Monk van Mingus verwijst naar het onrustige gedrag van Monk, die onder andere de gewoonte had minutenlang door een draaideur te lopen. Mingus schreef voor Ellington onder andere: Duke Ellington’s Sound of Love en Open Letter to Duke. Zij speelden samen in triobezetting op de cd Money Jungle met Max Roach op drums.

Achtergrond van MDM

In augustus 2004 deden Eline Raaphorst en Wim Amerongen mee aan een workshop over de muziek van Charles Mingus, Duke Ellington, Thelonious Monk. In het Franse Viller werkte een groep van 12 muzikanten een week lang aan stukken van deze drie componisten onder de leiding van Tjitze Vogel. Een geweldige week was dat. Keihard werken met goede muzikanten die hun huiswerk hadden gedaan. De week werd afgesloten met een optreden voor een enthousiast Frans publiek. Daarna trad dit orkest nog een keer op in Amsterdam en Venlo. De leden van MDM kwamen uit alle regio\'s van Nederland. Daarom was het niet haalbaar de groep bij elkaar te houden. Daarop nam Wim Amerongen het initiatief een MDM te vormen met muzikanten uit de regio Amsterdam. Begin 2006 was het zover dat een groep van acht muzikanten aan de slag ging. Inmiddels bestaat MDM meer dan tien jaar.